Instalarea sistemului de racire terase prin pulverizarea apei

Sistemele de  racire terase comercializate de noi sunt solutii simple de racire pentru aplicatii home si small bussines. Datorita acestui fapt pretul acestora este foarte accesibil acestei categorii sociale, iar modul de instalare si reglare nu necesita cunostiinte tehnice deosebite si nici scule deosebite, altele decat  cele folosite in mod uzual in gospodarie. Deasemeni punerea lor in functiune nu necesita alte investitii majore, ci doar un furtun de racordare la sistemul de apa potabila a locuintei sau firmei si eventual un sistem de temporizare. Iata pasii care trebuie urmati pentru  instalarea a unui sistem de racire prin pulverizarea apei :

  1. Verificarea continutului kitului de racire terase

Se deschide pachetul kitului de racire terase si se inventariaza existenta tuturor elementelor necesare :

– furtun cu diametrul interior de 4mm avand lungimea comandata;
– port duze T su duze in numar egal cu numarul comandat minus unu
– o port duza terminala si o duza
– cleme de prindere
– racord de cuplare a furtunului mic la furtunul de gradina pentru alimentare cu apa

2.  Se stabileste traseul furtunului negru si locul de amplasare a duzelor  avand in vedere urmatoarele sfaturi :

pentru o eficienta cat mai mare a racirii, traseul furtunului trebuie sa „deseneze”  un element geometric inchis ( capatul de inceput sa se suprapuna cu cel de sfarsit) doar asa se delimteaza clar spatiul de racit iar bariera de perdea de apa este eficienta izoland locul nostru de cel ambiental.

 

  • se urmareste ca pe intreg traseul conul de perdea de apa generat de fiecare duza sa se intrepatrunda intre ele pentru a asigura continuitatea. Asta inseamna ca in functie de inaltimea de montaj, duzele nu trebuie sa fie prea rare. Pentru o inaltime de montaj de cca 2.5m, baza conul de stropire are la sol un diametru de cca 0.5m.

 

  • duzele se monteaza in acele locuri care permit evaporarea, conul de ceata trebuie sa ajunga nealterat la pamant, fara sa se loveasca de obiecte din jur. Pentru a se asigura umiditatea si stropirea corespunzatoare, in mod voit se pot monta duze care asigura acest lucru deasupra spatiilor verzi sau a florilor.

 

  • conul de ceata nu se indreapta spre locul unde vor fi amplasate scaunele sau locurile de sezut, efectul de racire se realizeaza prin evaporare nu prin stropirea persoanelor.

 

  • se urmareste ca traseul sa fie unul accesibil ulterioarelor reglaje ale duzelor

 

  • in cazul in care suprafata de racit este foarte mare se prevad si niste trasee suplimentare, numite diagonale care sa asigure o racire suplimentara a spatiului delimitat anterior

 

  • metoda cea mai buna pentru montarea furtunului si identificarea  locurilor de amplasare a duzelor si eficienta lor ar fi urmatoarea. Se intinde furtunul avand cuplata doar duza de capat si adaptorul de furtun, se monteaza prima duza, se alimenteaza cu apa si apoi se identifica locul pentru urmatoarea duza, tinand cont de sfaturile anterioare. In acest fel se vor observa la fata locului atat pozitiile favorabile cat si comportarea sistemului in functionare activa.

 

  • numarul de duze montate trebuie sa tina cont de lungimea traseului dar si de presiunea apei la alimentare. Numarul maxim se determina prin incercari astfel incat perdeaua de apa ale ultimilor duze sa nu fie formata din picaturi prea mari, care nu apuca sa se evapore.

 

3. Se monteaza port – duzele .

Montarea portuzelor se face astfel : se sectioneaza furtunul cu ajutorul unui cutit sau cutter printr-o taietura perpendiculara, avand grija ca marginile furtunului sa fie niste cercuri cat mai perfecte si nu ovaluri. Daca se intampla acest lucru mai efectuati o taietura. Se integreaza port – duza in forma de T fortand inaintarea tubului pe capetele port-duzei, pana cand acesta ajunge cat mai aproape de partea verticala a acestuia. Se vor folosi eventual miscari circulare si umezirea extremitatilor care sa favorizeze inaintarea furtunului. A nu se folosi alte substante lubrifiante care pot ataca plasticul sau furtunul si in niciun caz flacara, furtunul nefiind unul termocontractil se va largi si va ramane asa permitand apei sa iasa prin astfel de locasuri si reducand astfel presiunea pe furtun.

<img class=”aligncenter wp-image-209 size-medium” title=”duza T pentru sisteme de racire ” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2014/04/f1390376-e489-6820-8160-3468456d0e8c-300×300.jpg” alt=”duza T pentru sisteme de racire ” width=”300″ height=”300″ />

La finalul actiunii de montare a duzelor , traseul sistemului ar trebui sa arate cam asa :

&nbsp;

<img class=”size-medium wp-image-211 aligncenter” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2014/04/MB00279_EBAY_XJ5-286×300.jpg” alt=”sistem racire terase” width=”286″ height=”300″ />

&nbsp;

La un capatul furtunului se monteaza duza de capat, iar la celalalt adaptorul pentru furtunul de alimentare cu apa, respectand aceleasi instructiuni de mai sus.

&nbsp;

<img class=”size-medium wp-image-219 alignleft” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2014/04/s-l1600-4-300×300.jpg” alt=”montare duza de capat la un sistem de racire terase” width=”300″ height=”300″ /> <img class=”size-medium wp-image-207 alignright” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-4. Prinderea furtunului pe traseu.</strong>

Dupa ce traseul a fost stabilit si duzele au fost montate acesta se fixeaza cu ajutorul bridelor de plastic de elemente fixe astfel incat sa nu se stranguleze furtunul sau sa se obtureze orificiile duzelor. Este de preferat ca furtunul sa aiba o traiectorie dreapta , fara sageata si in nicun caz fara coturi bruste care sa obtureze inaintarea apei pe circuit.

&nbsp;

<img class=”size-full wp-image-381 aligncenter” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2016/07/images-13.jpg” alt=”images (13)” width=”224″ height=”225″ />

&nbsp;

5.  Alimentarea cu apa a sistemului de racire terase.

 

Dupa terminarea montarii elementelor componente,  sistemul de racire ar trebui sa arate schematic asa :

 

<img class=”size-medium wp-image-192 aligncenter” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2014/04/8fead106-4cf0-0968-472b-267fd7665944-300×300.jpg” alt=”Modul de montare a celor 10 duze pentru un sistem de racire” width=”300″ height=”300″ />

Suplimentar se mai pot monta pe acest traseu un programator care sa gestioneze automat perioadele de alimentare cu apa si cele de pauza si un filtru de apa impotriva impuritatilor si a calcarului.

Alimentarea cu apa de la sistemul centralizat sau hidrofor se poate face printr-un furtun de gradina dotat cu o mufa rapida, orice alt furtun sau teava care sa aiba prevazut la capat o reductie necesara cuplarii sistemului de racire. Cu cat diametrul acestul furtun de alimentare este mai mare cu atat mai bine.

Se poate apela la altermativa de a alimenta in paralel mai multe tronsoane de kituri de racire, lucru care se poate face cu un distribuitor. In cazul in care lungimea tronsoanelor este mai mare de 40m,  se recomanda alimentarea lor seaparata. Deasemeni in cazul in care presiunea la ultimele duze este mica, lucru vizibil prin dimensiunea picaturilor de apa, se recomanda adoptarea acestei solutii de alimentare distribuita.

De reamintit ca orice fisura in furtunul de alimentare sau in furtunul cu duze sau orice alta scurgere duce la scaderea presiunii si deci la functionarea necorespunzatoare a sistemului.

 

6. Reglarea sistemului de racire terase

 

Reglarea sistemului de racire terase presupune reglarea presiunii prin furtunul de alimentare printr-un robinet care ar permite  mai mult micsorarea presiunii maxime pe furtun, desi in majoritatea cazurilor problema ar fi presiunea prea mica. In acest caz se poate folosi o pompa suplimentara de linie care sa mareasca aceasta presiune in jurul valorii de min. 1.5 bari si max 5 bari ( recomandabil).

Un alt reglaj la-ndemana  se poate face la nivelul fiecarei duze, astfel incat conul perdelei de apa sa fie mai ingust sau mai larg. Acest lucru se face insuruband sau desuruband capul duzei ( cel de culoare diferita – gri , maro , rosu in functie de tipul duzei ) pana cand se obtine efectul dorit

 

<img class=”size-medium wp-image-214 aligncenter” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2014/04/s-l500-1-300×300.jpg” alt=”duza de capat in functiune” width=”300″ height=”300″ />

 

Un alt reglaj se poate face asupra pozitiei duzei fata de obiectele din jur astfel incat conul perdelei de apa sa ajunga sau nu ajunga intr-un loc anume. Acest lucru se poate face usor din clemele de fixare. Este indicat ca dupa fiecare schimbare a pozitiei duzei sa se fac si reglajul conului perdelei de apa.

 

<img class=”size-full wp-image-380 aligncenter” src=”http://www.digitalnet.ro/wp-content/uploads/2016/07/images-12.jpg” alt=”pulverizare perdea de apa” width=”292″ height=”173″ />

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *